Актуалности

Хората с посветен живот са  “добрите самаряни” на това време

Кардинал Жоао Браз де Авис и (João Braz de Aviz) и Mgr Хосе Родригес Карбало (José Rodriguez Carballo), респективно Префект и Секретар на Конгрегацията за Институти за посветен живот и Общества на апостолския живот, отправиха писмо до посветените мъжете и жени с наближаването на Месата, която Папа Франциск трябва да отслужи на 2 февруари на  25e Ден на Посветения Живот.

Vatican News

Това послание е формулирано около «корените на пророчеството» съдържащи се в Енцикликата  Fratelli tutti, които чертаят перспектива носеща смисъл за това изпитателно време, особено за религиозните общности.

«В продължение на месеци, проследяваме новините, които достигат до нас от общностите от различни нации: те говорят за безпорядък, зарази, смъртни случаи, човешки и икономически затруднения, за намаляване на Институтите, страховете ... но те също така говорят за вярност изпитана чрез страданието, смелостта, ясното свидетелство дори в болка или несигурност, за споделяне на всяко терзание и всяко нараняване, за грижи и близост към най-малките, за милосърдна любов и служба с цената на живота», подчертават отговорниците в дикастерията ангажирани с различни форми на посветен живот.

Хората с посветен живот, ангажирани в апостолския живот, както и в съзерцателния живот, са призвани да поставят енцикликата  Fratelli tutti в сърцето на техния живот, тяхната формация и тяхната мисия, за да бъдат «самаряните на тези дни, преодолявайки изкушението да се съсредоточат върху себе си и да се оплакват в себе си, или да затворят очи пред болката, страданията и бедността на толкова много мъже и жени, на толкова много народи».

 Да осъзнаем братската отговорност

«Всички ние сме братя и сестри, докато се молим, може би без да сме толкова на ясно в Отче Наш, защото  “без отваряне на всички  към Отца, не може да има солидни и стабилни причини за призива към братство”», пишат авторите на посланието, цитирайки 272 параграф от Енцикликата Fratelli tutti. Този текст, «написан в исторически момент, който Папа Франциск е определил като часа на истината, е ценен дар за всяка форма на посветен живот, който без да крие многото наранявания на братството, може да намери там отново корените на пророчеството».

Вдъхновен от Свети Франциск от Асизи, основател и вдъхновител на много общности, Папата  «разширява хоризонта и ни кани да бъдем майстори на универсалното братство, пазители на общия дом: земята и всяко създание», следвайки вдъхновението, съдържащо се в Енцикликата  Laudato Si’.

Път за да се задейства цялото човечество

«Следователно става въпрос за отваряне на процеси за придружаване, преобразяване и генериране; за разработване на проекти за насърчаване на културата на диалога между различни народи и поколения». Всеки посветен човек, още със своето специфично призвание трябва  да разбере, че всичко е свързано, и че неговия ангажимент е обвързан с проблемите на цялото човечество, в динамиката на конкретно изживяното братство.

«В хоризонта на тази мечта, която е поставена в нашите ръце, нашата страст, нашето постоянство, следващият 2 февруари тази година ще бъде красив празник, в който да възхваляваме и да благодарим на Господ за дара на нашето призвание и мисия», подчертават накрая Кардинал Braz de Aviz и Mgr Carballo.

Благославяйки и поверявайки всички посветени на Света Мария и на Свети Йосиф, те ги призовават да постоянстват в  «жива и любяща вяра, сигурна и радостна надежда, действаща и смирена милосърдна любов».